Intervat; applicatie voor al je aangiften

Intervat is de elektronische en online toepassing die door de Federale Overheidsdienst Financiën wordt gebruikt. Je kunt er je periodieke btw-aangifte mee doen, maar bijvoorbeeld ook klantenlistings doorgeven, intracommunautaire opgaven mee indienen, aanvragen tot terugbetaling VatRefund mee indienen en registratie en aangiften via de MOSS-module mee inleveren. Maar het Intervat btw gedeelte is waar het programma de meeste bekendheid mee heeft.

Is dit veilig?

Misschien beginnen de alarmbellen te rinkelen als je hoort over het indienen van dit soort gevoelige gegevens via het internet. Maar het programma is zo ontworpen dat je dit volledig beveiligd kunt doen. Daarnaast gebruik je je elektronische Identiteitskaart of je commerciële certificaat om mee in te loggen en kun je je eigen gebruikersnaam en wachtwoord doorgeven die niemand anders weet. Het is wel verstandig af en toe je wachtwoord te veranderen, vooral als je elke maand btw-aangifte moet doen.

Zijn er alternatieven?

Als je een informaticamiddel hebt en toegang tot het internet, dan zijn er eigenlijk geen alternatieve manieren waarop je je aangiftes kunt doen. Alleen als je kunt bewijzen dat je op de één of andere manier niet in staat was in te loggen op Intervat mag je je aangifte schriftelijk indienen. Je moet hierbij dan wel een ondertekende verklaring aanleveren waarin je duidelijk uitlegt waarom je dit niet kon doen. De aangifteformulieren kun je aanvragen bij het belastingkantoor.