Eindhoven als Brainport van Nederland

AGV 1

Wellicht heb je in het nieuws of online vast wel eens de term Brainport Regio Eindhoven gezien. De Brainport is een samenwerking van gemeenten in de metropoolregio van Eindhoven. De gemeenten werken samen op onder andere het gebied van economie, ruimte en mobiliteit. De Brainport Regio Eindhoven wordt wel eens gezien als het slimste stukje oppervlakte van de gehele wereld. De regio is al helemaal de slimste regio van Nederland. Dit slimme karakter heeft de regio te danken aan de vele vooruitstrevende en met name technologische grootmachten die zijn gevestigd in Eindhoven en haar regio. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Philips en ASML. Zo worden producten als chips, zorgapparatuur en agv voertuigen allemaal in de regio ontwikkeld.

Interessante feiten over de Brainport regio

De Brainport regio kenmerkt zich dus met name op het gebied van hightech en de maakindustrie. De laatste vijf tot tien jaar heeft de Brainport regio zich op economisch niveau ontzettend ontwikkelt. Vandaag de dag is het nog altijd de snelst groeiende economische regio van Nederland. Zelfs tijdens de Corona Crisis, toen vrijwel alle regio’s in Nederland hun economie zagen krimpen, zag de Brainport regio nog altijd haar economie groeien. Vele bedrijven uit de regio behoren dan ook tot de absolute wereldtop als het gaat om hightech oplossingen en innovatie. In de regio wonen momenteel ruim 750.000 inwoners verdeeld over 21 gemeenten. De grootste gemeenten binnen de regio zijn Eindhoven, Helmond en Veldhoven.

Belangrijke bedrijven uit de regio

Zeg je Brainport dan zeg je internationale topbedrijven uit de hightech en maakindustrie. Denk bijvoorbeeld aan Philips. Ooit opgericht in Eindhoven en nu een internationale multinational op het gebied van medische apparatuur, verzorging en lichtinstallaties. Daarnaast heb je ook ASML. ASML is verreweg het belangrijkste Nederlandse hightech bedrijf ter wereld. Het bedrijf is de belangrijkste producten van halfgeleiders die op zichzelf weer worden gebruik in de ontwikkeling van chips die we terugvinden in al onze elektrische apparaten. Een andere grote werkgever is VDL Groep. VDL Groep is een internationaal familiebedrijf dat onder andere halffabricaten en autobussen verkoopt. Het bedrijf is ook innoverend op de toepassing van agv voertuigen.