ru-connected-logo

De afkorting RCA staat voor Radio Corporation of America. Als je een verbinding wilt maken tussen audio- en videoapparatuur kun je goed gebruik maken van deze analoge RCA aansluiting. De laatste decennia wordt de rol van de RCA kabel overgenomen door de HDMI kabel, die digitaal is. Er wordt echter gezegd dat je met deze analoge kabel, die ook wel tulpstekker of cinchstekker genoemd wordt, een perfecte geluidsweergave kunt creëren. En vergeet niet dat er veel oudere apparatuur is waarop alleen RCA aansluiting zit.

Kleuren
Wanneer je RCA kabels wilt aanschaffen zul je ontdekken dat deze alleen per set van twee verkocht worden. Dit is omdat ze dan ook gebruikt kunnen worden voor apparatuur met een stereoweergave. De kabel is aan beide uiteinden voorzien van twee stekkertjes, connectoren, die exact hetzelfde zijn. Het is wel belangrijk dat je de juiste twee kabeltjes in de juiste poort steekt, maar dat wijst zichzelf: zit er een rood ringetje om de connector, dan hoort deze in de rode poort, en voor de witte geldt uiteraard hetzelfde. Je kunt verschillende apparatuur aansluiten met deze kabel, maar deze wordt toch het meeste gebruikt voor audio-, video en stereoapparatuur.

Kenmerken goede kabel
Het is zaak om een kwalitatief goede RCA kabel aan te schaffen als je een goede geluidsoverdracht wilt krijgen. De kabel is analoog en daarmee is de kans op ruis groter. Een goede kabel zal misschien niet alle ruis onderdrukken, maar laat het wel minder worden. Een kwalitatief goede kabel tegen een redelijke prijs vind je bijvoorbeeld al bij RU connected. Zij leveren kabels die de volgende kenmerken hebben.

  • Om ruis van buitenaf te onderdrukken wordt er een dun laagje aluminium omgeven door koper gebruikt.
  • De signaalkern zelf is van koper vervaardigd en is dubbel uitgevoerd. Om allebei de delen zit een omhulsel van katoen en pvc.
  • Om een goede verbinding te kunnen waarborgen is de connector voorzien van een coating van metaal.
  • De kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes: 0,5 meter, 1 meter, 2 meter en 3 meter.
  • De kabel zelf heeft een blauwe buitenkant. De eerste RCA kabels die op de markt gebracht werden, waren voorzien van een connector die geheel in één kleur was, zoals bijvoorbeeld rood of wit. De huidige connectoren aan een RCA kabel zijn alleen voorzien van een gekleurd ringetje.

Zwakke punten
Een RCA kabel kent één zwak punt in het geheel: dit is op het punt waar de connector vastgemaakt zit aan de signaalkern. Om er voor te zorgen dat deze verbinding niet breekt of schade oploopt, wordt er een krimpkous omheen gedaan voor de bescherming.

Kies de juiste kabel en voorkom schade
Het is verstandig om deze soort kabel niet in al teveel en al te scherpe bochten te wringen. Dit komt de kwaliteit van zowel de kabel als de geluidsoverdracht niet ten goede en de kans dat de kabel beschadigd wordt of breekt, wordt er alleen maar groter door. Het is aan te raden vooral het punt waar de connector aan de kabel vastzit, niet in een bocht te leggen.