Softcover boek drukken gebeurd vooral voor boeken door onbekende auteurs en voor de wat minder populaire boeken. Dit komt doordat de kosten voor softcover boek drukken stukken lager ligt en de softcover boeken worden dan ook goedkoper verkocht.

De meeste boeken dat in de schappen liggen zijn dan ook softcover boeken. Hardcover boeken drukken gebeurd ook maar voor bekende boeken. De hele populaire boeken worden wel gelijk op hardcover gedrukt, omdat de uitgever zo meer geld kan maken. De hardcover boeken kunnen ze veel duurder verkopen.

Nu vraag je misschien af waarom lezers dan niet de softcover boeken kopen? Dit omdat eerst alleen hardcover boeken worden uitgebracht. Je zou dan denken dan wachten de lezers totdat de uitgeverij aan softcover boek drukken begin? Dit gebeurd niet omdat de lezers al meestal jaren wachten op de populaire boeken. Voor Harry Potter boeken stonden miljoenen mensen in de rij over de hele wereld. Lezers kunnen nooit wachten tot de softcover boek drukken begint.

Pas wanneer het verkoop afneemt van de boeken gaat de uitgever over op softcover boek drukken. Zo kunnen de uitgevers veel meer winst maken dan wanneer ze de verkoop gelijk met softcover boek drukken starten. Bij de minder populaire boeken komt er wel gelijk een softcover druk uit.