Lening oversluiten: wat is het en hoe werkt het?

lening oversluiten

Veel mensen hebben wel een soort lening. Een studieschuld, een hypotheek of een persoonlijke lening komen veel voor. Wil je een lening oversluiten? Dat kan. Althans, soms kan dat. Wat is dat precies, een lening oversluiten? En wanneer is het handig? Dat lees je hier. 

lening oversluiten

Lening oversluiten

Als je een lening oversluit, sluit je één nieuwe lening af voor een bedrag waarmee je alle bestaande leningen kunt aflossen. Je hebt dan niet meerdere leningen meer, maar één grote lening. Omdat je één grote lening hebt in plaats van allemaal relatief kleine leningen, betaal je minder rentekosten. Dat is dus gunstig voor de lener maar ook praktisch voor de financiële instantie waar het geld vandaan komt. 

Wanneer kan het?

His bijna altijd mogelijk je lening over te sluiten. En in veel gevallen kan je dat een fikse besparing opleveren. Zeker als je meerdere leningen hebt en die met een nieuwe lening allemaal aflost. Dan is de kans dat je een lagere rente krijgt zeer groot. Een doorlopend krediet kun je altijd boetevrij (laten) aflossen. Bij een persoonlijke lening is dat anders. Er is een aantal kredietverstrekkers dat een boete in rekening brengt als je je persoonlijke lening wilt aflossen.

lening oversluiten

Advies inwinnen

Overweeg je een lening over te sluiten maar heb je nog geen idee hoe het echt zit? Dan kun je drie dingen doen:

  • je financiële instelling benaderen voor informatie
  • zelf onderzoek doen op het internet
  • een adviseur inschakelen