Qtum is een open source hybride blokketenproject onder leiding van de Qtum stichting in Singapore. Het project is zeer ambitieus. Het verwezenlijkt namelijk de samenvoeging van een aantal technologieën:

de Bitcoin core blockchain technologie, met name het UTXO transactie model voor het veilig en eenvoudig uitvoeren van waarde transacties. Dit transactie model heeft HyperLedger ook overgenomen.

een account abstractielaag voor het programmeren van slimme contracten met behulp van virtuele machines zoals de Ethereum Virtual Machine. 

Smart contracts kunnen ervoor zorgen dat er een platform gebouwd kan worden waarop er geen tussenliggende partijen meer zijn. Je hebt dus rechtstreekse contracten tussen partijen, waardoor er bijvoorbeeld geen boekingskosten/servicekosten hoeven te worden betaald. Dit soort platformen worden gedecentraliseerde applicaties (dapps) genoemd.

Daarnaast wil Qtum zich dus ook focussen op de financiële markt. Groot voordeel van de Qtum blockchain is dat deze gebruik maakt van zogeheten Proof of Stake in plaats van Proof of Work om transacties mee te verifiëren. Hierdoor is de blockchain met name energie (en kosten) zuinige dan die van bijvoorbeeld Bitcoin. 

Qtum kopen doe je bij Bitvavo